Bevalling

Signalen

Hoe weet je of de bevalling begint?
Na ongeveer 9 maanden is dan het eindelijk zover… Je baby wordt geboren! Maar hoe weet je nu of de bevalling echt begonnen is. Er zijn verschillende signalen die dat duidelijk maken. Die signalen kunnen verschillen per persoon, maar kunnen ook verschillend zijn bij per bevalling.

De eerste signalen

De eerste signalen kunnen zich een paar weken voor de bevalling al aandienen. Je kindje kan in het bekken indalen. Dit geeft vaak een drukkend gevoel op de vagina en kan soms zelfs een scherpe pijn uitstralen. Door het indalen gaat het hoofdje van je baby “vastzitten” en kan het helemaal niet meer draaien. Je zult merken dat als je kindje indaalt, je weer wat vrijer kunt ademhalen; dit komt omdat je baarmoeder wat lager komt te liggen. Daarnaast kun je wat slijmerige afscheiding (soms vermengd met wat bloed) verliezen. Dit komt door de verandering aan de baarmoedermond (ofwel cervix). Ook diarree is één van de signalen: door de productie van prostaglandinen (stoffen die zorgen voor het samentrekken van de baarmoeder) kun je last krijgen van diarree.  

De echte start van je bevalling

De hierboven genoemde signalen geven aan dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling. De signalen die hieronder genoemd worden geven aan dat je bevalling echt gaat beginnen!

  • Je verliest de slijmprop.
  • De vliezen breken.
  • De weeën beginnen.

Je verloskundige of gynaecoloog bereid je tijdens je zwangerschap voor op dit moment. Ze geven advies en geven richtlijnen mee wanneer je hen op de hoogte moet stellen dat de bevalling zich aankondigt. Bij twijfel: bel gerust je verloskundige of gynaecoloog; zij kunnen je het beste advies geven.

Waar wil je bevallen?

Gedurende je zwangerschap maak je een keuze over de locatie waar je wil bevallen. Sommige vrouwen vinden het lastig om deze keuze te maken. Op zich hoeft deze keuze niet moeilijk te zijn. Het gaat erom waar jij en je partner zich prettig bij voelen. Belangrijk is dat je alle opties nagaat en uitleg krijgt over de verschillende mogelijkheden. Je verloskundige zal alle opties tijdens je zwangerschap met je bespreken.

Sommige vrouwen mogen niet zelf kiezen. Indien je een medische indicatie hebt, dan kom je onder het toeziend oog van een gynaecoloog te staan. Het kan zijn dat de verloskundige zorg dan tijdelijk overgedragen wordt aan de gynaecoloog, maar soms blijven de verloskundige en de gynaecoloog je samen in de zwangerschap volgen. Indien je volledig onder controle bent van een gynaecoloog neemt de verloskundige de zorg thuis in het kraambed weer over. Een medische indicatie kan al voor je zwangerschap bekend zijn en/of in je zwangerschap ontstaan.

Thuisbevalling

Bevallen in een vertrouwde omgeving kan voor veel vrouwen een reden zijn om thuis te bevallen.

Bij een thuisbevalling leidt je eigen verloskundige de bevalling en assisteert een kraamverzorgende de verloskundige.

Thuis bevallen mag als er in de zwangerschap geen complicaties zijn en het medisch verantwoord is. Een thuisbevalling kan vanaf de 37ste week tot 2 weken na de uitgerekende datum. Dient de bevalling zich eerder aan of is het in de 42ste week nog niet begonnen, dan moet je in het ziekenhuis bevallen. Je verloskundige kan hier meer informatie over geven.

Als je kiest voor een thuisbevalling dan zal een kraamverzorgende jou en de verloskundige assisteren bij de bevalling. Als de verloskundige bij je is geweest en blijkt dat de bevalling is begonnen, dan is het fijn als je met ons contact opneemt. Wij zijn dag en nacht te bereiken op: 0297 – 31 00 10. Op die manier kunnen wij ervoor zorgen dat wij op tijd bij de bevalling zijn.

Naast de zorg voor en tijdens de bevalling, zorgt de kraamverzorgende er ook voor dat je een goede begeleiding krijgt als je eenmaal bevallen bent.

Er zijn voor een thuisbevalling en voor de kraamweek spulletjes nodig voor de verzorging van jou en je baby. Deze spullen kun je los aanschaffen maar zitten ook in een kraampakket.

Er zijn verzekeringen die hun verzekerden een kraampakket bieden. Bel dus even met je verzekering om te weten wat jouw mogelijkheden zijn. Sommige drogisterijen hebben eveneens een kraampakket te koop waarin de benodigdheden voor de thuisbevalling en de kraamzorg verzameld zijn. Een kraampakket bevat alles wat handig is voor de zorg voor moeder en kind. Zie uitzetlijst

Op een andere locatie

Ook zonder medische indicatie kun je ervoor kiezen om “poliklinisch” in een ziekenhuis/geboortelocatie te bevallen. De verloskundige die je begeleid in de zwangerschap gaat dan samen met jou naar een locatie om de bevalling te begeleiden. Het kan dan zo zijn dat een kraamverzorgende daarbij mag assisteren, net als thuis.

De geboorte afdelingen van het ziekenhuis met zijn medewerkers (verpleegkundigen, klinisch verloskundigen en gynaecologen) behoren namelijk tot de keten geboortezorg, net als de verloskundigen en de kraamverzorgenden. Dat betekent dat in de regio een poliklinische bevalling onder leiding van je verloskundige kan plaatsvinden in een ziekenhuis locatie en indien het gaat om een “normale” bevalling, zonder medische indicatie, wordt deze begeleid door de verloskundige met een verzorgende. 

Indien er zich dan toch een medische indicatie aankondigt, ben je al in een ziekenhuis en is gespecialiseerd personeel aanwezig en kan indien nodig de zorg meteen overgedragen worden. Dit geeft veel vrouwen en hun partners een veilig en beschermend gevoel. Ze hoeven zich tijdens de bevalling niet meer te verplaatsen indien er medisch iets veranderd. Dat is bij een thuisbevalling wel het geval.

Pijnmedicatie in de vorm van een ruggenprik of lachgas kan alleen op een geboortelocatie gegeven worden. Ook dit kan een reden zijn om de bevalling niet thuis te laten plaatsvinden. Na de bevalling krijg je alle tijd om bij te komen, lekker te douchen en je klaar te maken voor je vertrek naar huis. Naar huis gaan gebeurt binnen een aantal uur na de bevalling. Ook in de avond en in de nacht. Indien nodig, is er dan een kraamverzorgende die naar je huis komt om de eerste voorlichting en verzorging te geven.

Je kunt je in de zwangerschap oriënteren op een voor jou goed voelende en prettige locatie, door deze locaties te bezoeken. Hou er wel rekening mee, dat bij het aankondigen van de bevalling het kan zijn dat het op de gewenste locatie te druk is en dat er op dat moment uitgeweken wordt naar een andere locatie. Wij raden daarom aan om meerdere locaties in de regio te bezoeken.

Benodigdheden

Als je ervoor hebt gekozen om in het ziekenhuis of in een geboortecentrum te bevallen is het raadzaam om vanaf week 37 een ziekenhuistas klaar te zetten. Mocht het nodig zijn kun je snel vertrekken en hoeft er geen tijd verspilt te worden met het bij elkaar zoeken van spullen. De ziekenhuistas of ook wel “vluchtkoffertje” genoemd, kun je het best vanaf week 37 van je zwangerschap klaarzetten. Ook als je thuis wilt bevallen zijn er spulletjes nodig voor de bevalling en de verzorging thuis.